Prijsschestraat in 1906

Een doorkijkje naar het verleden

Prijsschestraat Culemborg, een ansicht uit 1906, uitgegeven door de Goedkoope Bazar

Leuke aankoop gedaan op de jubileumbeurs van de Ned. Ver. van Prentbriefkaartverzamelaars in Bunnik: de Prijsschestraat, een ansicht uit 1906, uitgegeven door de Goedkoope Bazar.

Over de Goedkoope Bazar en de vele kaarten die Samuel Israël hier tussen 1905 en 1922 heeft uitgegeven, houd ik op vrijdag 4 november een aantal korte praatjes tijdens ‘De avond van de Culemborgse Prentbriefkaart’, die wordt georganiseerd door De Roos van Culemborg.

Samuel Israël begon in 1905 in de Kattenstraat, in een kleine winkel op nr. 6. In 1907 heropende hij – met een heus warenhuis – op de Oude Vismarkt, in het pand waar nu Café Monopole zit, dat is nr. 8. Israël vertrok in 1922 naar Tiel.

Het beeld van de Prijsschestraat dat we op deze ansichtkaart zien, is nog vooral dat van een straat zonder hoge bebouwing. De Emballagefabriek, later ook wel ‘Sigarenkisten- en Etiquettenfabriek’ Imprimatur werd pas in 1916 gebouwd. Het – nu nóg bestaande – ‘Rijtuig-Magazijn’ is van 1908. In 1909 liet Cornelis Willem Dresselhuys sr. – links daarvan – een hoog winkelhuis bouwen, met naastgelegen boven- en benedenwoningen. Maar net als de Imprimatur zijn die allang weer verdwenen. Beide grote panden werden in 1965 gesloopt, om zo de doorbraak – via het Jach – naar de Everwijnstraat te kunnen realiseren.

Het rijtje van zes huizen en winkels links op de kaart dateert van 1900; het werd gebouwd in opdracht van de weduwe Smits, die er een winkel in dreef. Architect was Gijsbartus Prins. Het pand met het grote reclamebord van Vesta Verzekeringen was van Jacobus Egidius van Beest, die zelf ook ansichtkaarten uitgaf. Nu is dit het rechterdeel van Natuurwinkel Naturijn (de oude ingang), dus Prijssestraat 8.

Van het gebouw van Dresselhuys, in fraaie art nouveau-bouwstijl, heeft het Regionaal Archief in Tiel een prachtige foto. Willem Hendrik van Kerkwijk opende daarin op 28 augustus 1909 een ‘Handel in IJzerwaren’. Later zat daar – dat is op nr. 7 – de schoenenwinkel van Jac. Verrips. De naastgelegen nummers 9 en 11 waren de woonhuizen. De Imprimatur had nummer 13.

Rechts op de ansichtkaart zien we nog net een stukje van het café-logement ‘De Engelsche Ruiter’ van Wilhelmus (Gerardus Johannes) Miltenburg, op de hoek van de Varkensmarkt.
Direct erachter, in de Prijsschestraat, had hij een wagenmakerij. Die herken je op de ansicht makkelijk aan de grote openstaande deur. In 1908 volgde het al eerder genoemde ‘Rijtuig-Magazijn’. Daar konden de rijtuigen en paarden van zijn gasten gestald worden.
Mejuffrouw de weduwe Miltenburg verkocht het hotel-restaurant, met bijbehorende gebouwen in 1928. Een advertentie uit de C’borgse Courant van 8 december 1928 geeft er een goed overzicht van. Op het adres Varkensmarkt 17 komt daarna de drogisterij en ‘Fotohandel L.E.K.’ van H.J. Merkx.
De gevelsteen, met de naam ‘De Engelsche Ruiter’, in het rijtje huizen aan de Prijssestraat dat daarna in de plaats van de wagenmakerij is gekomen, houdt de herinnering aan dit complex nog altijd levend.

Advertentie uit de Culemborgse Courant van 8 december 1928

Prijsschestraat Culemborg. Ansichtkaart van rond 1920, uitgave J.E. van Beest.

Ansichtkaart van rond 1920, uitgave J.E. van Beest. Hij staat links in de deuropening van zijn winkel: ‘Magazijn De Nijverheid’. Rechts de nieuwe gevels van de Imprimatur, het woningblok met winkel van Dresselhuys en nog net te zien: het Rijtuig-Magazijn van Miltenburg (van logement De Engelsche Ruiter).

Reacties zijn gesloten.