Opening expositie Culemborg Ongekend

Opening van de expositie – een verslag

Op vrijdagmiddag 30 juni opende Daphne Bijvoet, wethouder Erfgoed van de gemeente Culemborg, de tentoonstelling ‘Culemborg Ongekend – anno 1649’. Deze expositie ‘bomvol nieuwe ontdekkingen’ van afbeeldingen van Stad en Kasteel, uit de zeventiende en achttiende eeuw, is deze zomer voor iedereen te zien in de hal van het Culemborgse Stadhuis.
De tentoonstelling is vrij toegankelijk en werd mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Cultuurfonds Culemborg.

Daphne Bijvoet, Bert Blommers, Peter Schipper en Huib Clarisse. Foto Dick Aanen

Bij de opening van de expositie speelden vier personen een rol. De samensteller van de tentoonstelling, stadshistoricus Bert Blommers, heette de ruim veertig genodigden welkom en vertelde iets over de totstandkoming van de expositie.
Daarna was het woord aan Peter Schipper, oud-conservator van het Museum Elisabeth Weeshuis, die in 1988 samen met de ‘legendarische Pieter Beltjes’, het bij belangstellenden in de Culemborgse geschiedenis alom bekende boek ‘Culemborg, beeld van een Stad’ samenstelde.
Hij richtte zich tot de initiatiefnemer van de tentoonstelling. “Beste Bert, we kennen elkaar al ruin veertig jaar; ik heb je leren kennen als een ras Kuilenburger met een grote passie voor de geschiedenis van je geboortestad.” Onderzoek is nu makkelijker dan toen, er is veel digitaal ontsloten. “Maar bij het vinden van iets moois”, stelde Schipper, “blijft het werk van de ‘ouderwetse connaisseur’, met zijn opgebouwde kennis en getrainde ogen in het onderzoek van vitaal belang. Dat heb jij, Bert, met jouw ontdekkingen op deze expositie wel bewezen. Prachtig, Bert, dat je dit alles met ons wil delen. Culemborg mag dankbaar zijn voor een inwoner die de stad tot zijn muze heeft gemaakt.”
Blommers bood hierna aan de drie gastsprekers Schipper, Bijvoet en Huib Clarisse, de voorzitter van Voet, de gebundelde teksten en afbeeldingen van de tentoonstelling aan.
Clarisse prees Blommers voor zijn ijver ‘om steeds door te blijven zoeken, tot je – nieuwsgierig als je bent – uiteindelijk gevonden had, wat je zocht en wilde uitzoeken’.
Wethouder Daphne Bijvoet had het laatste woord, en opende de tentoonstelling. “Culemborg is een prachtige stad en ik ben verliefd geworden op de historische binnenstad, waarin ik zelf nu al jaren woon. Het is een stad ook met een boeiend verleden, en gelukkig hebben we een stadshistoricus die daar af en toe wat moois aan weet toe te voegen.”

Dick Aanen schreef over de opening van de expositie een mooi artikel in de Culemborgse Courant van dinsdag 4 juli; een interview door Bram van Schaik verscheen op vrijdag 30 juni in het AD Utrecht en De Gelderlander.

Een impressie van de opening geven de onderstaande foto’s, gemaakt door Dick Aanen (foto 3 en 5), Caroline van der Laan (foto 1, 7 en 8), Betty Deenik (foto 2, 4 en 9), Tanya Moody (foto 6), Arjan van Heijningen (foto 10).

 

Reacties zijn gesloten.