Culemborgse Geschiedenis Quiz

Culemborg 700

Wat weet jij over … ?

Culemborg viert in 2018 zevenhonderd jaar stadsrecht. Dat betekent ook zevenhonderd jaar geschiedenis, waarin van alles gebeurd is.
Niet iedere Culemborger weet daar evenveel van af. Het recente verleden is gemakkelijk; dat heb je wellicht zelf grotendeels meegemaakt. Misschien ben je nieuwsgierig geworden door de verhalen van je ouders of grootouders, en weet je op die manier al veel van ook een wat ouder Culemborgs verleden. Of ben je je juist pas recent in de Culemborgse geschiedenis gaan verdiepen, omdat je een ‘nieuwkomer’ bent en wat meer wilde weten over je huidige woonplaats.

Initiatiefnemers van de Geschiedenis Quiz Bert Blommers en Herman Wevers

Initiatiefnemers van de Geschiedenis Quiz Bert Blommers en Herman Wevers

Elke maand andere vragen

De Culemborgse Geschiedenis Quiz geeft je een handreiking om in het verleden te duiken.
Met iedere maand een drietal vragen. Die zijn niet te moeilijk; de antwoorden zijn altijd wel ergens te vinden.
“De bedoeling is dat je geprikkeld wordt om zelf iets op te gaan zoeken; dat je manieren ontdekt om antwoorden op jouw historische vragen te krijgen”, zegt vragenbedenker en historicus Bert Blommers.
Culemborg is natuurlijk ook een stad waar je in het straatbeeld al heel veel geschiedenis kunt tegenkomen. De geschiedenis ligt er op straat, zou je kunnen zeggen.

De Culemborgse Geschiedenis Quiz is een initiatief van de Bibliotheek. “Het is een van de vele dingen die mogelijk zijn gemaakt door Culemborg 700”, vertelt activiteitencoördinator van de Bibliotheek Herman Wevers.
Elke maand drie vragen rond een bepaald thema, van april tot en met december. En elke maand een prijswinnaar; de prijs is een boekenbon.

Op zondag 11 november is er ook een PubQuiz in het Leescafé van de Bibliotheek.

 

Deze maand: Het stadsrecht van 1318

Zegel Johan van Culemborg 1317

Bekijk de vragen met extra informatie op deze website. Of ga direct naar de Culemborgse Geschiedenis Quiz om daar je antwoorden te geven.

 

Twee prijswinnaars

Ryan Terwoert en Rina Kemler zijn twee van de prijswinnaars tot nu toe. Ryan won in mei, met vragen over de Ridderstraat en de Papenhoek. Rina won in juni, met vragen over Culemborg als vrijstad. Geen moeilijke vragen, zeggen beiden. Maar je moet zelf toch wel wat zoek- en denkwerk verrichten, aldus Ryan. “Je denkt al gauw dat je iets weet, maar als je wat dieper graaft, kom je ook altijd iets tegen wat je nog niet wist.” En dan is de interesse om verder te kijken als vanzelf gewekt.
Voor Rina had Catherina Alida van der Dussen, een achttiende-eeuwse asielzoekster die centraal stond in de vragen van juni, geen geheimen. Ze is zelf actief als stadsgids en weet dus al heel wat van Culemborgse gebouwen en hun geschiedenis. “Op de stadswandeling vertel ik in de Grote Kerkstraat, waar Catherina Alida woonde, altijd iets over haar: dat ze op de vlucht was voor haar echtgenoot en hier mocht blijven wonen.”
Ryan en Rina vinden de Quiz een goed initiatief. “Je steekt er altijd iets van op.” En elke maand met nieuwe vragen blijft een uitdaging. “Zo van ‘weet ik het antwoord’, en zo niet: ‘kan ik het dan tóch vinden?’ Je moet altijd even aan de bak.”

 

Vorige afleveringen

Hieronder vind je de vragen en antwoorden van de afgelopen maanden.

April

Mei

Juni

Juli/augustus

September

Oktober

November

December

 


PubQuiz in Leescafé

Op zondag 11 november 2018 organiseert de Bibliotheek in het Leescafé een Culemborg 700 PubQuiz. Kandidaten krijgen dan vragen over de Culemborgse geschiedenis.
Je kunt individueel meedoen of in teamverband. “Het liefst in duo’s”, zegt Herman Wevers. “En maximaal met vier personen, anders wordt het te vol.”

“Zo’n PubQuiz is natuurlijk een stuk levendiger dan een Quiz online”, zegt Herman. “Er is concurrentie van andere deelnemers, en je moet open vragen stellen over herkenbare dingen. Je kunt oude foto’s laten zien, of een rijtje burgemeesters in goede volgorde laten zetten. De meeste mensen weten er dan wel wat van af. We zorgen ervoor dat het niet te moeilijk wordt, dat het gewoon leuk is om mee te maken, en dat je er altijd iets van opgestoken hebt, als je weer naar huis gaat.”

[terug]

 

 

 

Reacties zijn gesloten.