Culemborgse graaf loopt zondag mee in Vianen

Een indrukwekkende begrafenisstoet

Drost van Culemborg in begrafenisstoet Vianen

Een fragment van de gravureserie van Simon Frisius, met daarop achter het paard de drost van Culemborg jonker Arend van Bronkhorst

Wie de Culemborgse graaf Floris II van Pallandt eens in levende lijve wil aanschouwen, moet zondag 11 september in Vianen zijn. In de naburige Lekstad wordt dan een historische begrafenisstoet nagespeeld. ‘Een indrukwekkend spektakel’, zegt organisator Petra Spaninks. Er doen ruim 110 mensen aan mee, allen in historische kleding. De stoet vertrekt om 12.45 vanaf het Lekveer naar de Grote Kerk in de binnenstad. Stadsomroepers vertellen ondertussen wie er allemaal present zijn.

De begrafenisoptocht is die van Vianens heer Walraven III van Brederode, die eind 1614 overleed. Hij speelde een belangrijke rol in de landelijke politiek. Vandaar dat er vele belangrijke figuren bij waren. Onder hen Johan van Oldenbarneveld, maar ook vertegenwoordigers van prins Maurits en diens broer de latere stadhouder Frederik Hendrik. Vanuit Culemborg kwam behalve graaf Floris ook diens hofmeester en drost van Culemborg Arend van Bronkhorst om zijn respect te betuigen. Wie er allemaal in de stoet liepen is bekend, omdat Simon Frisius er in 1615 een mooie gravure van maakte, die wel drie meter lang was.
De begrafenisstoet vormt de openingsact van de Toneelroute Vianen. De hele zondagmiddag worden op zo’n 20 locaties scenes opgevoerd, ontleend aan het dagelijks leven te Vianen onder de heren van Brederode.

Brederodejaar

Het jaar 2016 is in Vianen een echt ‘Brederodejaar’. In het stedelijk museum loopt tot eind oktober een expositie over de Brederodes en de Kunsten. De heren lieten namelijk prachtige kunstwerken maken, met henzelf als oudadelijk geslacht in de hoofdrol. Onderdeel van de tentoonstelling is de Tuinkunst. Hierin staan de siertuinen bij kasteel Batenburg centraal. In de Grote Kerk – met de prachtige graftombe van Reinoud III van Brederode – is een grote tentoonstelling te zien over de Brederodes in de 16e en 17e eeuw.

Voor wie van geschiedenis houdt, zijn de optocht en de beide tentoonstellingen in Vianen zeker een aanrader. En wie alvast warm wil lopen voor 2018, wanneer Culemborg zelf 700 jaar stadsrecht viert, kan in Vianen al eens gaan bekijken, hoe ze daar hun Brederode-jubeljaar hebben aangepakt. “Geschiedenis verbindt”, vertelt Petra Spaninks. “Iedereen vindt het prachtig, als je er maar een beetje levendige invulling aan geeft”.

 

Reacties zijn gesloten.