Alies Derwig winnaar Geschiedenis Quiz september

Herman Wevers en Alies Derwig

Herman Wevers (bibliotheek) overhandigt prijswinnaar Alies Derwig een boekenbon.

Voor het eerst meedoen en dan gelijk winnen, dat overkwam Alies Derwig. “Ik hoorde pas kortgeleden van het bestaan van de Culemborgse Geschiedenis Quiz, maar het thema ‘water’ van de maand september sprak me wel aan, en dus heb ik meegedaan.”

Alies was de enige van enkele tientallen deelnemers die alle drie de vragen goed had. Die vragen gingen over de Diefdijk, over de sluis of het gemaal dat het water uit de Culemborgse polders onder Acqoij op de Linge uitslaat, en over de ‘vloeddeuren’ in de voorgevel van de Fransche School.
“Naar die sluis, de Oude Horn, heb ik wel even zitten zoeken”, zegt Alies. Het jaar 1284 wist ze wel: “toen is de Diefdijk aangelegd.” En ja die vloeddeuren: “dat weet toch bijna iedereen?!”
Vreemd genoeg zijn de meeste deelnemers op de vraag over de Diefdijk gestrand. Negen van de tien gaf als antwoord: 1277. In dat jaar werd echter de Zouwedijk aangelegd, als afscherming van de Alblasserwaard. De Diefdijk is van iets later, aangelegd om ook de Vijfherenlanden met een dwarsdijk te beschermen tegen het overstromingswater vanuit de Betuwe.
Op internet is helaas een hoop misinformatie te vinden. Bij de Diefdijk wordt dikwijls het jaar 1277 genoemd. “Bizar is dat die onjuiste informatie juist via het Waterliniemuseum en het kenniscentrum van de Hollandse Waterlinie de wereld in is geholpen”, zegt historicus Bert Blommers, die de vragen voor de Quiz heeft bedacht.
De Culemborgse Geschiedenis Quiz is een initiatief van de Bibliotheek Rivierenland, in het kader van Culemborg700.

Te weinig bekend

“Je zou verwachten dat zo’n Quiz veel deelnemers trekt’, zegt Alies. Maar dat valt wat tegen. “Er is te weinig ruchtbaarheid aan gegeven”, aldus Alies. “Van de besturen van Voet, het Museum, of ‘Culemborg zoals het was’ doet bijna niemand mee. Juist in die kringen zou je veel kennis en dus ook deelnemers verwachten.”
Maar het kan nog verkeren, denkt initiatiefnemer Herman Wevers van de Culemborgse Bibliotheek. De Quiz loopt nog drie maanden, tot en met december, met elke maand andere vragen. Op 11 november is er ook een zgn. PubQuiz in het Leescafé van de Bibliotheek. “Je kunt er alleen of als team aan deelnemen. Leuk om in zo’n wedstrijdje te testen hoeveel je eigenlijk van Culemborgs verleden weet. We maken de vragen niet al te moeilijk. Iedereen weet er dan wel wat vanaf. En je leert altijd wat bij!”

Vragen van oktober

De vragen van de maand oktober gaan over Culemborgers aan de Kaap en in Batavia. Op de website ‘Culemborgse Geschiedenissen’ van Bert Blommers staat de nodige informatie waardoor iedereen met beperkte moeite de antwoorden op de vragen kan vinden. “Iemand op Facebook noemde het ‘pittige vragen’, maar eigenlijk kun je alle antwoorden met twee muisklikken op mijn website terugvinden”, zegt de lokale historicus. “De bedoeling is natuurlijk wel dat je niet met het eerste het beste antwoord tevreden stelt, maar nog even verder kijkt, zodat je wat bijleert over Culemborgs verleden. We vieren dit jaar niet voor niks zevenhonderd jaar stadsgeschiedenis.”


 

Bovenstaande tekst is als persbericht verstuurd naar de Culemborgse Courant en de Zakengids. Het artikel is in beide bladen verschenen.

Reacties zijn gesloten.